Blog.it-reszleg.hu

Zöld IT: ne csak a július legyen műanyagmentes!

Világszerte milliókat mozgatott meg a nyáron a műanyagmentes július kezdeményezés, amiben természetesen az IT Részleg is részt vett, hiszen régóta figyelünk arra, hogy környezettudatosan, minél kisebb ökolábnyomot hagyva éljünk és végezzük munkánkat. Épp ezért fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra: a műanyagmentes július sikeres és példaértékű kezdeményezés volt, de az csak a kezdet. Jó hír viszont, hogy a folytatás sem ördöngösség: már több apróbb változtatással is sokat tehetünk a fenntartható jövőért – akár saját szakmánkban.

Az IT szektorban jellemzően nagyon sok műanyag csomagolóanyagot használnak, hogy szállítás közben megóvják az értékes készülékeket, eszközöket, a felhasznált műanyagok pedig jelentős környezeti terhelést jelentenek. Használatuk egyelőre elkerülhetetlen, viszont sokat tehetünk már azzal is, ha szelektíven gyűjtjük a csomagolóanyagot, és gondoskodunk arról, hogy megfelelő gyűjtőpontra kerüljön. Az IT szakmában a műanyag mellett a hulladékká vált elem és akkumulátor megfelelő kezelése is rendkívül fontos. Noha apróságnak tűnik, korántsem mellékes, hogy miben szállítjuk az eszközöket: kisebb eszközök esetén a műanyag táskák helyett jó a vászontáska, vagy a többször használatos, újrahasznosítható kartondoboz, ami talán nem néz ki menőn, de környezetbarát.

A műanyagmentességre persze közvetve is törekedhet egy informatikus, rendszergazda: sokat teszünk világunk védelméért már azzal is, ha BPA-mentes kulacsot használunk. Ha ugyanis csapból engedjük a vizet a kulacsba, akkor rengeteg pet-palackos ásványvizet váltunk ki. Ezzel máris jelentősen csökkentettük a környezeti terhelést, hiszen havi átlag 20 munkanappal számolva évente legalább 240 palackot nem dobunk ki a szemétbe fejenként. Ezzel ráadásul a pénztárcánkat is óvjuk, évi akár 20-40 ezer forintot is megspórolhatunk.

Hasonló elvek alapján érdemes megválni a kapszulákkal működő kávégépektől is. Jóval környezetbarátabb – hosszú távon pedig még olcsóbb is –, ha olyan kávéautomatát helyezünk üzembe, amelyhez nagy kiszerelésben szerezzük be – az akár felelős, ökológiai gazdálkodásból származó – kávét és tejet.

Ha további ötletekre vagy kíváncsi, hogy milyen kisebb nagyobb trükkökkel lehet zöldebbé tenni az informatikát, akkor érdemes ezt a bejegyezésünket is elolvasni.  • 2020/02/07 - 10:52
    Január 23.-án a VII. Marketing Fesztiválon is találkozhattatok velünk, amelyre összeállítottunk egy tudásanyagot az adatvédelem alapjairól. A bejegyzésre kattintva erről bővebben...
  • 2019/11/07 - 19:39
    Lassan alig akad olyan szakma, munkakör, ahol ne kellene számítógépet, tabletet vagy okostelefont használni, ráadásul ezek az eszközök egyre nélkülözhetetlenebbek is, vagyis mind...

Megfizethető informatikai rendszerfelügyelet, first level support

Célunk 2010 óta változatlan: megfelelő ár-érték arányú, olajozottan működő, biztonságos informatikai rendszerek telepítése, fejlesztése, optimalizálása és karbantartása érvényes felelősségbiztosítás mellett, Ügyfeleink igényeire és üzletére szabva.

Keresse az Informatikai Részleget!

Népszerű bejegyzések
Január 23.-án a VII. Marketing Fesztiválon is találkozhattatok velünk, amelyre ö...
Lassan alig akad olyan szakma, munkakör, ahol ne kellene számítógépet, tabletet...
Október 30-a különleges nap volt az IT Részleg életében, ugyanis első ízben vett...
Túl sok tinta fogyott a nyomtatóból a beadandó dolgozatai miatt, ezért egy ameri...
https://www.flickr.com/photos/poakpong/
Ezen írás apropója, hogy még manapság is gyakran belefutunk a felméréseink során...
Nagy ára lehet annak, ha a kocsiban hagyjuk nyáron a notebookot: a kánikulában a...
Földünk és jövőnk megóvása érdekében már nem elég csak a háztartásunkat környeze...
Egy újabb projekt lovagolja meg a számítógépes retróhullámot: decembertől áruljá...
Megjelent a roppant népszerű mini számítógépek 4-ik generációja. A Raspberry Pi...
Túlmelegedhetnek és akár tűzveszélyessé is válhatnak egyes, 2015 ősze és a 2017...

Kiemelt bejegyzés
2019/05/06 - 10:23
A májusi nagy Windows 10 frissítés egyik feltétele, hogy ne legyen bedugva USB-n meghajtó, vagy SD kártya. Hogy miért? Az alábbi cikkben elmagyarázzuk Nektek!