Blog.it-reszleg.hu

Zöld IT: ne csak a július legyen műanyagmentes!

Világszerte milliókat mozgatott meg a nyáron a műanyagmentes július kezdeményezés, amiben természetesen az IT Részleg is részt vett, hiszen régóta figyelünk arra, hogy környezettudatosan, minél kisebb ökolábnyomot hagyva éljünk és végezzük munkánkat. Épp ezért fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra: a műanyagmentes július sikeres és példaértékű kezdeményezés volt, de az csak a kezdet. Jó hír viszont, hogy a folytatás sem ördöngösség: már több apróbb változtatással is sokat tehetünk a fenntartható jövőért – akár saját szakmánkban.

Az IT szektorban jellemzően nagyon sok műanyag csomagolóanyagot használnak, hogy szállítás közben megóvják az értékes készülékeket, eszközöket, a felhasznált műanyagok pedig jelentős környezeti terhelést jelentenek. Használatuk egyelőre elkerülhetetlen, viszont sokat tehetünk már azzal is, ha szelektíven gyűjtjük a csomagolóanyagot, és gondoskodunk arról, hogy megfelelő gyűjtőpontra kerüljön. Az IT szakmában a műanyag mellett a hulladékká vált elem és akkumulátor megfelelő kezelése is rendkívül fontos. Noha apróságnak tűnik, korántsem mellékes, hogy miben szállítjuk az eszközöket: kisebb eszközök esetén a műanyag táskák helyett jó a vászontáska, vagy a többször használatos, újrahasznosítható kartondoboz, ami talán nem néz ki menőn, de környezetbarát.

A műanyagmentességre persze közvetve is törekedhet egy informatikus, rendszergazda: sokat teszünk világunk védelméért már azzal is, ha BPA-mentes kulacsot használunk. Ha ugyanis csapból engedjük a vizet a kulacsba, akkor rengeteg pet-palackos ásványvizet váltunk ki. Ezzel máris jelentősen csökkentettük a környezeti terhelést, hiszen havi átlag 20 munkanappal számolva évente legalább 240 palackot nem dobunk ki a szemétbe fejenként. Ezzel ráadásul a pénztárcánkat is óvjuk, évi akár 20-40 ezer forintot is megspórolhatunk.

Hasonló elvek alapján érdemes megválni a kapszulákkal működő kávégépektől is. Jóval környezetbarátabb – hosszú távon pedig még olcsóbb is –, ha olyan kávéautomatát helyezünk üzembe, amelyhez nagy kiszerelésben szerezzük be – az akár felelős, ökológiai gazdálkodásból származó – kávét és tejet.

Ha további ötletekre vagy kíváncsi, hogy milyen kisebb nagyobb trükkökkel lehet zöldebbé tenni az informatikát, akkor érdemes ezt a bejegyezésünket is elolvasni.  • 2020/03/26 - 19:48
    Otthon maradni, kezet mosni – a két legfontosabb alapszabállyal ma már alighanem mindenki tisztában van, de tehetünk még mást is azért, hogy lassítsuk a járvány terjedését,...
  • 2020/02/07 - 10:52
    Január 23.-án a VII. Marketing Fesztiválon is találkozhattatok velünk, amelyre összeállítottunk egy tudásanyagot az adatvédelem alapjairól. A bejegyzésre kattintva erről bővebben...

Megfizethető informatikai rendszerfelügyelet, first level support

Célunk 2010 óta változatlan: megfelelő ár-érték arányú, olajozottan működő, biztonságos informatikai rendszerek telepítése, fejlesztése, optimalizálása és karbantartása érvényes felelősségbiztosítás mellett, Ügyfeleink igényeire és üzletére szabva.

Keresse az Informatikai Részleget!

Népszerű bejegyzések
Otthon maradni, kezet mosni – a két legfontosabb alapszabállyal ma már alighanem...
Január 23.-án a VII. Marketing Fesztiválon is találkozhattatok velünk, amelyre ö...
Lassan alig akad olyan szakma, munkakör, ahol ne kellene számítógépet, tabletet...
Október 30-a különleges nap volt az IT Részleg életében, ugyanis első ízben vett...
Túl sok tinta fogyott a nyomtatóból a beadandó dolgozatai miatt, ezért egy ameri...
https://www.flickr.com/photos/poakpong/
Ezen írás apropója, hogy még manapság is gyakran belefutunk a felméréseink során...
Nagy ára lehet annak, ha a kocsiban hagyjuk nyáron a notebookot: a kánikulában a...
Földünk és jövőnk megóvása érdekében már nem elég csak a háztartásunkat környeze...
Egy újabb projekt lovagolja meg a számítógépes retróhullámot: decembertől áruljá...
Megjelent a roppant népszerű mini számítógépek 4-ik generációja. A Raspberry Pi...

Kiemelt bejegyzés
2020/02/07 - 10:52
Január 23.-án a VII. Marketing Fesztiválon is találkozhattatok velünk, amelyre összeállítottunk egy tudásanyagot az adatvédelem alapjairól. A bejegyzésre kattintva erről bővebben is olvashattok.