Blog.it-reszleg.hu

Vírusirtás másként

Otthon maradni, kezet mosni – a két legfontosabb alapszabállyal ma már alighanem mindenki tisztában van, de tehetünk még mást is azért, hogy lassítsuk a járvány terjedését, csökkentsük a fertőzésveszélyt. Fontos például az elektronikus eszközeink felületének fertőtlenítése.


Cégek sokasága – és persze, az IT Részleg is – átállt home office-ra, azért, hogy a munkatársak otthontartásával lassítani lehessen a járvány terjedésének sebességét, csökkenjen a koronavírus-fertőzés veszélye. Nem árt azonban tudni, hogy a kutatások jelen állása szerint a vírus többféle felületen is napokig „élhet” még, vagyis fontos lehet fertőtleníteni azokat az eszközeinket, amelyekkel fizikai kapcsolatba kerülünk. Márpedig a telefonunkat például naponta akár több ezerszer is megérintjük.

Ha otthon dolgozunk, akkor legalább a home office kezdetén érdemes „nagytakarítást” tartani, de később sem árt a rendszeres fertőtlenítés. Amennyiben munkánk miatt muszáj olykor kilépni a lakásból, és eközben visszük magunkkal, használjuk eszközeinket, akkor javasolt naponta többször is fertőtleníteni. Gondoljunk csak bele: számítógépünk billentyűzetét, táblagépünk érintőképernyőjét, okostelefonunk kijelzőjét folyamatosan „tapogatjuk”, ami veszélyforrás lehet. Ilyenkor viszont nem csak a kézmosás válik szükségessé, hanem az esetleg „vírushordózó” felületek fertőtlenítése is.

A kormány hivatalos tájékoztatási portálja a készülékek fertőtlenítésére nem tér ki, de általánosságban azt írja: „Milyen fertőtlenítő szerek hatásosak az új koronavírussal szemben? A koronavírusok hatástalanításához virucid (vírusölő) hatású fertőtlenítőszerek alkalmazhatók.” Kézmosáshoz például a szappan mellett az alkoholos kézfertőtlenítőt is ajánlják. A fertőtlenítés előtt azonban nem árt az óvatosság, hiszen a készülékek képernyőjét több szer is károsíthatja, ezért azt javasoljuk, hogy először kis felületen érdemes próbát végezned. A legcélszerűbb az, ha az adott termék weboldalán megkeressük a gyártó ajánlását. A Huawei példaértékűen részletes útmutatót tett közzé.

https://consumer.huawei.com/en/community/details/Hogyan-tiszt%C3%ADtsd-%C3%A9s-steriliz%C3%A1ld-a-telefonodat/topicId_75334/


Azt írják:

1. A telefon tisztítása előtt húzd ki a telefont a külső áramforrásokból, kapcsold ki, várd meg, ameddig a telefon teljesen kihűl, illetve tartsd távol a tűztől és a víztől.
2. Távolítsd el a védőtokot és az egyéb kiegészítőket.
3. Készíts elő egy alkoholos törlőkendőt vagy permetezz megfelelő mennyiségű 75%-os orvosi alkoholt egy puha, szöszmentes kendőre (ha ki tudod nyomni a cseppeket a puha kendőből, túl sokat permeteztél rá).
4. Finoman töröld le a képernyőt, a hátlapot és a telefon oldalait fentről lefelé haladva. Ne törölgess a portok, rések vagy a vaku területein.
5. Használat előtt hagyd a telefont legalább 5 percig teljesen megszáradni.

 

Nagy általánosságban az is elmondható: mindenképpen kapcsoljuk ki a készüléket a tisztítás előtt. Ezután egy, a képernyőt nem karcoló mikroszálas kendőt nedvesítsünk be szappanos vízzel. Így töröljük át a készüléket. A kendőt többször mossuk ki, újra nedvesítsük meg szappanos vízzel. Mindezek után fontos, hogy alaposan mossuk meg a kezünket. A tisztítás után érdemes várni egy ideig mielőtt a készüléket újra bekapcsolnánk.

És még egy utolsó tanács, ha mégis el kell menned valahova, ne is vedd elő az elektronikai eszközeidet, amennyiben nem szükséges.  • 2020/02/07 - 10:52
    Január 23.-án a VII. Marketing Fesztiválon is találkozhattatok velünk, amelyre összeállítottunk egy tudásanyagot az adatvédelem alapjairól. A bejegyzésre kattintva erről bővebben...
  • 2019/11/07 - 19:39
    Lassan alig akad olyan szakma, munkakör, ahol ne kellene számítógépet, tabletet vagy okostelefont használni, ráadásul ezek az eszközök egyre nélkülözhetetlenebbek is, vagyis mind...

Megfizethető informatikai rendszerfelügyelet, first level support

Célunk 2010 óta változatlan: megfelelő ár-érték arányú, olajozottan működő, biztonságos informatikai rendszerek telepítése, fejlesztése, optimalizálása és karbantartása érvényes felelősségbiztosítás mellett, Ügyfeleink igényeire és üzletére szabva.

Keresse az Informatikai Részleget!

Népszerű bejegyzések
Január 23.-án a VII. Marketing Fesztiválon is találkozhattatok velünk, amelyre ö...
Lassan alig akad olyan szakma, munkakör, ahol ne kellene számítógépet, tabletet...
Október 30-a különleges nap volt az IT Részleg életében, ugyanis első ízben vett...
Világszerte milliókat mozgatott meg a nyáron a műanyagmentes július kezdeményezé...
Túl sok tinta fogyott a nyomtatóból a beadandó dolgozatai miatt, ezért egy ameri...
https://www.flickr.com/photos/poakpong/
Ezen írás apropója, hogy még manapság is gyakran belefutunk a felméréseink során...
Nagy ára lehet annak, ha a kocsiban hagyjuk nyáron a notebookot: a kánikulában a...
Földünk és jövőnk megóvása érdekében már nem elég csak a háztartásunkat környeze...
Egy újabb projekt lovagolja meg a számítógépes retróhullámot: decembertől áruljá...
Megjelent a roppant népszerű mini számítógépek 4-ik generációja. A Raspberry Pi...

Kiemelt bejegyzés
Phishing e-mailek
2019/02/15 - 12:49
A nagy zsarolóvírus boom után tapasztalatunk szerint az adathalász e-mailek szaporodtak fel.