Blog.it-reszleg.hu

A legnagyobbaknál is kihagy a védelem

Trump nemcsak arról ismert, hogy minden jóslat ellenére sikerült az Egyesült Államok elnökévé válnia, vagy hogy ingatlanfejlesztőként milliárdokat keresett és bukott, hanem arról is, hogy imádja a golfot, és erről a hobbijáról amerikai elnökként sem hajlandó lemondani. Annyira így van ez, hogy kedvelt tartózkodási helyszíne saját a Mar-a-Lago nevű luxushotellel kombinált golfklubja, komoly fejfájást okozva ezzel saját biztonsági szolgálatának.

Mivel egy ilyen helyszín alapvetően nyitott, sőt, arra készült, hogy a vendégek könnyedén és szabadon mozoghassanak, a fizikai védelem biztosítása sem egyszerű, ráadásul ezt a XXI. században már kötelező (lenne) összekötni informatikai védelemmel is. Egy nemrég történt eset jól illusztrálja, hogy mennyire fontos az utóbbi: március 28-án egy kínai hölgynek sikerült úgy bejutnia a golfklub területére, hogy azt állította, ismerősei már ott vannak. Bár túl messzire nem jutott, azért a recepcióig sikerült, és ez különösen azért érdekes, mert elfogásakor egy – a hivatalos közlemény szerint – kártékony szoftvereket is tartalmazó USB-s eszköz is volt nála. Ennél többet nem árultak el, de már ennyiből is látszik, hogy egy modern (akár politikai, akár ipari) kém számára az elsődleges eszközök egyike lehet egy jól megírt számítógépes kártevő, például egy olyan program, amely behatolva a megcélzott rendszerbe, szépen összevadássza nekünk az ott található érzékeny adatokat, és lehetőleg egy számunkra belépési lehetőséget jelentő hátsó ajtót is nyit rajta. Ezen keresztül aztán nemcsak folyamatosan figyelemmel lehet kísérni az újabb és újabb titkos információk érkezését, de akár az irányítás is átvehető – egy hotel esetében például a központilag vezérelt zárak nyithatóak vagy zárhatóak távolról. Ez nem kitaláció: 2017 elején hackerek egy osztrák hotelben zárták be az összes ajtót, majd követeltek 1500 eurót kinyitásukért.

Egy ilyen USB kulcsos támadás kivitelezése ugyan nem egyszerű, de rendkívül hatékony, hiszen ha fizikailag hozzáférünk a megcélzott rendszerhez, akkor ott a legtöbb hálózati védelmet is meg tudjuk kerülni. Egy USB kulcs, vagy arra hasonlító eszköz pedig nemcsak adattárolásra jó: egyetlen USB csatlakozóval rendelkező apró számítógépeket számtalan formában találni a piacon, még komplett, Windows futtatására alkalmas PC-t is készítettek ilyen méretben. Ezekkel pedig már nagyon komplex támadások is végrehajthatók.

Tagok: Megfizethető informatikai rendszerfelügyelet, first level support

Célunk 2010 óta változatlan: megfelelő ár-érték arányú, olajozottan működő, biztonságos informatikai rendszerek telepítése, fejlesztése, optimalizálása és karbantartása érvényes felelősségbiztosítás mellett, Ügyfeleink igényeire és üzletére szabva.

Keresse az Informatikai Részleget!

Népszerű bejegyzések
Túl sok tinta fogyott a nyomtatóból a beadandó dolgozatai miatt, ezért egy ameri...
https://www.flickr.com/photos/poakpong/
Ezen írás apropója, hogy még manapság is gyakran belefutunk a felméréseink során...
Nagy ára lehet annak, ha a kocsiban hagyjuk nyáron a notebookot: a kánikulában a...
Földünk és jövőnk megóvása érdekében már nem elég csak a háztartásunkat környeze...
Egy újabb projekt lovagolja meg a számítógépes retróhullámot: decembertől áruljá...
Megjelent a roppant népszerű mini számítógépek 4-ik generációja. A Raspberry Pi...
Túlmelegedhetnek és akár tűzveszélyessé is válhatnak egyes, 2015 ősze és a 2017...
Személyes adataink nem csak az orvosnál, bankban, egyéb hivatalos helyeken szoru...
Az IT és a környezetvédelem csak látszólag összeegyeztethetetlen fogalmak: néhán...
Az Office 365 új csapatmunka központja, a Teams. Az innovatív csoport együttműkö...

Kiemelt bejegyzés
2019/09/06 - 11:28
Túl sok tinta fogyott a nyomtatóból a beadandó dolgozatai miatt, ezért egy amerikai diák addig kutakodott, amíg meg nem találta a legtakarékosabb betűtípust. Az eset még évekkel ezelőtt történt, de...