Blog.it-reszleg.hu

Az informatika is lehet zöld(ebb)!

Az IT és a környezetvédelem csak látszólag összeegyeztethetetlen fogalmak: néhány egyszerű intézkedéssel ezen a területen is tehetünk a fenntartható jövőért.

Mindannyian tudjuk, hogy az IT sajnos nem tartozik a környezetkímélő iparágak közé, azonban az informatikai tudatosság segíthet a költségek csökkentésében és irodánk zöldítésében.


Azok számára, akik nyitottak a témára, fontos, hogy világosan látszódjanak a következő lehetséges lépések és célok. Egy iroda ugyanis akkor lehet igazán környezetbarát, ha a saját szakterületén mindenki kiveszi a részét a környezetvédelemből, és az alvállalkozók is ennek megfelelően tevékenykednek: akár proaktívan tanácsokkal látják el a partnereiket azzal kapcsolatban, milyen észszerű és kímélő újításokat vezethetnek be. Munkatársainkkal ezért összegyűjtöttük a legfontosabb és legkönnyebben kivitelezhető, akár otthoni környezetbe is adaptálható lépéseket:


1. Optimalizálás

A zöld IT egyik legfontosabb szabálya a túlméretezés elkerülése és az élettartam meghosszabbítása. Ne használjunk indokolatlanul nagy, drága vagy sok berendezést, és mielőtt egy eszközt leselejteznénk, nézzük meg, az mennyire bővíthető, szervizelhető! Sok esetben megoldás például a régi merevlemezeket SSD-kre cserélni, amellyel kitolható a számítógépek élettartama, és azok később kerülhetnek az e-szemétbe.


2. Fogyasztás

Megfontolandó tényező a használati szokások figyelembevétele, a készülékek áramfogyasztása, hatásfoka, várható élettartama a vásárláskor – hiszen csupán az informatikai eszközpark optimális összeállításával, helyes kiválasztásával akár több mint 30%-os fogyasztáscsökkentést lehet elérni. Legalább ennyire fontos a felesleges áramfelhasználás kérdése. Például sokan nem állítják alvó üzemmódba a számítógépeket, amíg ebédelni mennek vagy tárgyaláson vannak, pedig ezzel az egyszerű lépéssel évente kilowattokat spórolhatnak. Emellett ma már léteznek olyan hálózati elemek, amelyek használaton kívül lekapcsolják vagy takarékosabb állapotba „teszik magukat”. Az irodagépek esetében ugyanakkor elsősorban az alacsony ózonkibocsátás kérdéseiről érdemes tájékozódni.


3. Felhőszolgáltatások

A felhőszolgáltatások nagy szerverparkokban koncentrálódnak, amelyek hatékony és optimalizált, sok esetben zöldmódszerekkel, például kommunális hulladékból származó biogázból előállított energiával üzemelő környezetek. Ezért a levelezés- vagy az akár papírmentes irodai adminisztráció használata szintén környezetbarát megoldásnak mondható. Ezeknél a szolgáltatásoknál ráadásul nincs felesleges termékcsomagolás és -szállítás, hiszen minden, amit használunk, havi díjas formában vehető igénybe a felhőből.

Az ilyen technológiák által biztosított csoportmunka-lehetőségek és online meetingek, akár home office használata ráadásul a munkavégzés új dimenzióját jelentheti. Ha megteremtjük a munkatársainknak és partnereinknek azt, hogy bárhonnan a világból együtt tudjanak velünk működni, azzal nemcsak egy fenntartható jövő képét erősítjük, hanem működésünk ökológiai lábnyomát is csökkenthetjük.


4. Második élet

Ha eszközeink már nem képesek hatékony és gyors munkavégzésre és nem rotálhatók a vállalaton belül sem, a megfelelő adminisztráció után érdemes megvizsgálni egy „második élet” vagy az újrahasznosítás lehetőségeit. Lehet, hogy a mi feladatainkhoz már gyenge számítógép tanulási célokra még tökéletes, a régóta fiókban lapuló mobiltelefon leadásával, az elemek, akkumulátorok és egyéb veszélyes hulladékok gyűjtőhelyre szállításával új életet kezdhetnek a hasznosítható összetevőik. Az üres nyomtatótonerek beszámíttatása vagy utántöltése is említésre méltó lehetőség, utóbbi esetében azonban sajnos garanciavesztéssel számolhatunk.


5. Válasszuk a helyIT!

Amire sokan nem gondolnak az IT kapcsán, az az utazás. Az IT Részlegnél a támogatott távsegítség mellett például arra is ügyelünk, hogy közlekedésünk gyors legyen, de ugyanekkor potenciálisan kevés károsanyag-kibocsátással járjon.


+1. Ökopapír

A natúr, környezetbarát irodai papírokat sokan nem szeretik, és vannak olyan munkafolyamatok, amelyekre sajnos jellemzően sötét színüknél fogva nem is a legmegfelelőbbek – ilyen például a szkennelés. Erre a feladatra megoldást jelenthetnek a 100%-ban újrahasznosított alapanyagból készülő, de más „újrapapíroknál” fehérebb termékek, vagy az olyan gyártók papírjai, amelyek vállalják, hogy a kivágott famennyiség többszörösét telepítik vissza.



  • 2024/04/17 - 13:22
    Azt már megszokhattad, hogy a honlapok megnyitásakor nyilatkoznod kell arról, hogy szereted-e a sütit, és ha igen, milyen formában. Azonban márciustól már a korábbitól eltérő...
  • 2024/03/08 - 12:29
    Egy különleges megbízást teljesítettünk nemrég. Egy időjárásálló, téli minuszokban is működő megoldásra volt szükség egy szabadtéri LED kijelzőhöz, melyet különféle céges...

Megfizethető informatikai rendszerfelügyelet, first level support

Célunk 2010 óta változatlan: megfelelő ár-érték arányú, olajozottan működő, biztonságos informatikai rendszerek telepítése, fejlesztése, optimalizálása és karbantartása érvényes felelősségbiztosítás mellett, Ügyfeleink igényeire és üzletére szabva.

Keresse az Informatikai Részleget!

Népszerű bejegyzések
Azt már megszokhattad, hogy a honlapok megnyitásakor nyilatkoznod kell arról, ho...
Egy különleges megbízást teljesítettünk nemrég. Egy időjárásálló, téli minuszokb...
Világszerte sorra szűnnek meg a három évvel ezelőtt kirobbant COVID-járvány miat...
Szeretnénk segítséget nyújtani jelenlegi és leendő Partnereinknek abban, hogy az...
Berdó Attila, IT Részleg, Zöld Informatika
Évek óta szívügyünk a „zöld IT” kérdése. Hisszük, hogy a digitális technológiák...
Teams meeting
Ügyfeleinktől gyakran kapjuk azt a kérdést, hogy Teams-ben hogyan tudnának külső...
informatikai eszközök, informatikai karbantartás, informatikai állapotfelmérés, informatikai tervezés, informatikai tanácsadás, meghibásodás, elévülés, rendszeres állapotfelmérés, informatikai eszközök karbantartása
Most egy, a kkv környezetben gyakran elhanyagolt területről írnánk pár gondolato...
microsoft office 365, microsoft, microsoft komplex szolgáltatás csomag, microsoft szoftverek, home office, irodai szoftverek, informatikai programok, postafiók, naptár, onedrive, office programcsomag, microsoft teams, share point
Mikor szóba kerül a Microsoft 365 (régi nevén Office 365), még ma is sokan megle...
nyilvános WiFi, nem biztonságág nyilvános WiFi hálózat, nyilvános hálózat, informatikai biztonság, informatikai védelem, adatvédelem, hálózati biztonság, vírusvédelem
A nyilvános WiFi-t használni – egy sarkított hasonlattal élve – olyan, mintha eg...
Ransomware támadás
Nemrégiben valaki megjegyezte, hogy mostanában milyen sokat “rémisztgetünk” itt...

Kiemelt bejegyzés
2019/05/09 - 11:11
A Microsoft elismerte, hogy a lejárati időhöz kapcsolódó jelszólejárat több kockázatot rejt magában, mintha nem változtatnánk.